Miko wil met zijn Puro koffie mensen verwarmen, maar niet de planeet. Daarom sluit de Turnhoutse koffiemaker zich aan bij het REDD+ programma van de Verenigde Naties dat ontbossing en aantasting tegengaat. Op die manier trekt Miko volledig de kaart van duurzaamheid en compenseert het bedrijf meer dan ooit de CO2 die bij het productieproces van de koffie vrijkomt.

Ontbossing en aantasting van bossen zijn de tweede belangrijkste oorzaak voor de opwarming van de Aarde, en zelfs de belangrijkste oorzaak in koffieproducerende landen als Brazilië en Indonesië. De praktijken zouden zelfs verantwoordelijk zijn voor ongeveer 15 tot 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het REDD+ programma van de Verenigde Naties speelt daar op in.

Het project staat voor reducing emissions from deforestation and forest degradation. Daarmee wordt ontbossing en bosdegradatie tegengegaan, maar het omvat ook de bescherming van bossen, de rol van bossen als opslagplaats voor CO2 en het duurzaam gebruik van bossen. Miko stapt in zee met de VN via een project in Vietnam. Specifiek beschermt Puro binnen het REDD+ project het Khe Nuoc Trong-reservaat. Het gaat om zo’n 317 hectare beschermd gebied, wat een CO2-compensatie van 3.324 ton CO2 oplevert.

“Het telen, wassen en drogen van alle Puro koffie, het verschepen ervan naar de Antwerpse haven en al wat we hier nodig hebben aan gas en elektriciteit om de koffie te branden, zorgt voor de uitstoot van heel wat broeikasgassen” zegt Frans Van Tilborg (CEO Miko). “Via deze weg willen we des te meer duurzame Puro CO2ffee produceren. De oppervlakte in Vietnam compenseert nu onze totale CO2-uitstoot.

Daarmee wordt ook ingespeeld op de consument die een steeds groter hart voor milieu en duurzaam ondernemen heeft.

Fauna en flora

Bovendien heeft het gebied een rijke biodiversiteit waar regelmatig wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan. “Vanuit de bescherming van regenwouden is er al een zeldzame plantensoort en kikker naar ons vernoemd. Wie weet lopen er dus binnenkort in Vietnam ook enkele Puro’s rond.”

Op die manier is Puro echt wereldwijd aanwezig, want naast de planten- en dierensoorten heeft Miko verder vestigingen in 13 landen en gaat de export naar meer dan 30 landen. Dat zorgt voor een tewerkstelling van 1.138 mensen, waarvan 329 in België. En ook zij zijn ambassadeur van de duurzame ingesteldheid van het bedrijf. “Duurzaamheid heeft hier een groot draagvlak, ook bij onze medewerkers. Ze kiezen resoluut voor de elektrische fiets. Vandaag rijden er zo’n 200 Puro-fietsen rond. We streven dus niet alleen naar duurzaamheid, maar beleven het ook. Het zit echt in ons DNA.”

 

14/05/2018