KRC Genk is niet zomaar een voetbalclub. Het is de enige vzw in het Belgische eersteklassevoetbal. Begrippen als duurzaamheid, solidariteit en sociaal ondernemerschap zijn dus geen loze begrippen in de Luminus Arena. De club kiest dan ook heel zorgvuldig zijn partners uit. Voor de koffie gaat KRC Genk resoluut in zee met het Fairtrade keurmerk Puro van leverancier Miko. Een heerlijk kopje waar een verhaal van eerlijk zakendoen met respect voor de mensen en de natuur achter schuilgaat.

Voetbalclub KRC Genk met stamnummer 322 ontstond in 1988 uit de fusie van Thor Waterschei en Winterslag. In vergelijking met de andere Belgische eersteklassers mag de club zich nog steeds een vzw noemen. Volgens commercieel directeur Stephan Poelmans ontleent KRC Genk daar zijn heel eigen identiteit aan. “We profileren ons als een club die anders is dan alle anderen, ontstaan uit een mijnwerkersverleden. De winst verdwijnt niet in de zakken van aandeelhouders, maar blijft in de club. Zo konden we een state-of-the-art jeugdcomplex bouwen en hebben we zogenaamde starters corners, waar we jonge ondernemers in contact brengen met een netwerk aan professionals. Voor ons is het belangrijk om echt deel uit te maken van het sociaal weefsel in de regio. We gaan om die reden heel bewust in zee met partners die dezelfde waarden uitdragen. Je beperkt daardoor weliswaar je keuze, maar anderzijds schep je opportuniteiten. Want voor wie deze filosofie uitdraagt, ben je meteen een heel aantrekkelijke partij.”

Keuze voor Puro
Een mooi voorbeeld daarvan is de naam van het stadion: de Luminus Arena. Beide partijen vonden elkaar in de Genkse ambitie om tegen 2020 een volledig CO2-neutraal stadion te hebben, een unicum in België. Dat is een van de redenen waarom KRC Genk in juli 2016 overschakelde naar Puro koffie, het Fairtrade merk van Miko. “We delen hetzelfde DNA: sociale betrokkenheid, duurzaamheid en kwaliteit. Deze koffie is een gecertificeerd fairtrade product dat de boeren ter plaatse een eerlijk loon garandeert en met premies investeert in lokale projecten. Daarnaast staat Puro voor duurzaamheid door de samenwerking met het World Land Trust. Voor elke kilo koffie wordt er een bijdrage gestort om bedreigde regenwouden op te kopen. Met KRC Genk hebben we op korte termijn zo al 8.153 m² beschermd voor komende generaties, dat is het equivalent van 1,63 voetbalvelden”, knipoogt Poelmans. “Door telkens de meest duurzame keuze te maken, zelfs in zaken die niet meteen aan energiebesparing doen denken, willen we erin slagen om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn.”

Rust en drukte
De rush op de eet- en drankgelegenheden vraagt natuurlijk een goede organisatie. Zeker voor warme dranken. Verantwoordelijke Horeca & Sales Marisa Di Lorenzo: “Wat onze vrijwilligers tijdens de rust klaarspelen qua bediening, dat mag je gerust topsport noemen. Miko was bereid om zijn toestellen aan te passen, zodat we in onze kiosken binnen de kortste keren over koffie, soep en warme chocolademelk beschikken. Dezelfde flexibiliteit geldt voor bestellingen en leveringen. We kunnen niet altijd een week op voorhand een exacte inschatting maken. Door de flexibiliteit en klantgerichtheid van Miko en zijn servicemedewerker Jos Vermeulen hoef ik me echter nooit zorgen te maken.” Grosso modo serveert KRC Genk 150.000 kopjes per jaar uit verschillende toestellen. De kiosken zijn het speelterrein van de Ambassador koffiemachines (65 stuks) en de Maxi Cappu Evo (35). Daarnaast staan er op diverse locaties Jura toestellen (19), kleine automatische espressomachines. KRC Genk beschikt ook over twee Matadors, volautomatische espressotoestellen voor de horeca. Ten slotte heeft het personeel een Cafinette warmedrankautomaat.

 

Lees het volledige artikel in FM Magazine 2017 – nr. 04